Alle Nederlandse huiseigenaren kregen in 2015 een voorlopig energielabel voor hun woning. Waar is dit energielabel op gebaseerd? Op het bouwjaar en op het type woning. Ook jouw woning heeft dus een energielabel. Het is belangrijk om te weten welke letter (A t/m G) dit energielabel heeft, want die letter geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Een woning met de letter A is heel energiezuinig, terwijl een woning met de letter G erg onzuinig zijn. Het is belangrijk om te weten welke letter op het energielabel van jouw woning staat vermeld. Wellicht is het energielabel lager dan je had gedacht. Het energiezuiniger maken van de woning, door de woning bijvoorbeeld te isoleren, is dan zeker het overwegen waard. Vergelijk energie als je denkt dat je nu te veel geld voor je energie betaalt.
Het energielabel geeft aan of een woning energiezuinig is
Op het energielabel staat, zoals al eerder opgemerkt, een letter. Wellicht heeft jouw woning een energielabel A of B. Dit zijn de zogenaamde groene labels. Heeft jouw woning inderdaad een groen label? Dan woon je in een woning die comfortabeler is dan een vergelijkbare woning met het label C-G. Bovendien heeft een woning met het energielabel A of B veel lagere energiekosten. Overstappen energie kan je meer geld schelen dan je misschien denkt. Op het energielabel staat overigens niet alleen een letter vermeld. Je vindt er ook een korte uitleg waarom die letter is gekozen. Bovendien vind je op het label tips voor huiseigenaren die graag aan een ander label willen komen.
Ook jouw huis moet energiezuinig zijn
Uiteraard is het belangrijk dat ook jouw huis energiezuinig is. Waarschijnlijk weet je wel waarom dat belangrijk is.
- Uiteraard is een energiezuinig huis beter voor het milieu
- Ook heb je dankzij een energiezuinig huis een lagere energierekening
- Wil je je jouw huis verkopen? Je bent dan verplicht om de koper het energielabel te laten zien. Is je huis energiezuinig? Dan verwisselt je huis hoogstwaarschijnlijk voor een relatief hoge prijs van eigenaar.
Enkele snelle tips voor het energiezuiniger maken van jouw huis
Met deze snelle tips kun je jouw huis zeker energiezuiniger maken:
- Bedenk dat alle kleine beetjes helpen. Zet je computer en televisie dus niet op stand-by, maar zet ze echt uit.
- Hoe kun je onnodige stookkosten en onnodig energieverbruik voorkomen? Door een slimme thermostaat te nemen, want die thermostaat zet de verwarming automatisch lager als je niet thuis bent.
- Door bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een wasmachine, droger of televisie te letten op het energielabel kun je ook op energie besparen. Het label geeft immers precies aan hoe zuinig een apparaat is.
- Vervang je gloeilampen en je halogeenlampen door led lampen. Je maakt zo jouw huis een stuk zuiniger.
- Met deurdrangers en tochtstrips kun je voorkomen dat naden en kieren zorgen voor tocht in jouw huis. Zo voorkom je ook dat de verwarming harder moet werken om jouw huis te verwarmen.